ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "СМІЛЯНСЬКИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ І ПЕРЕПІДГОТОВКИ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ"
запрошує на навчання за такими спеціальностями
На базі 9 класів
№ П.П. | Назва професій | Тривалiсть |
---|
На базі 11 класів
№ П.П. | Назва професій | Тривалiсть |
---|
Підвищення кваліфікації, перепідготовка та інше
№ П.П. | Назва професій | Тривалiсть | Вартість | Вид професійної підготовки |
---|---|---|---|---|
1 | Муляр | 3 розряд - 19 тижнів | 9300,00 | Професійне (професійно-технічне навчання) |
2 | Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів | 3 розряд - 20 тижнів | 9500,00 | Первинна професійна підготовка; професійно-технічне навчання |
3 | Кухар | 3 розряд - 22 тижні | 11270,00 | Первинна професійна підготовка; професійно-технічне навчання |
4 | Верстатник широкого профілю | 2 розряд - 34 тижні; 3 розряд - 16 тижнів; 4 розряд - 11 тижнів | 2 розряд - 19000,00; 3 розряд - 8110,00; 4 розряд - 5470,00 | Професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників |
5 | Штукатур | 3 розряд - 17 тижнів | 8220,00 | перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників |
6 | Електрозварник ручного зварювання | 2 розряд - 22 тижні | 10500,00 | Перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників |
7 | Швачка | 2 розряд - 14 тижнів | 6745,00 | перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників |
8 | Кондитер | 3 розряд - 27 тижнів | 14050,00 | Професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників |
Професії
Кухар; кондитер
Кухар
Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр
Верстатник широкого профілю
Електрогазозварник
Муляр; лицювальник-плиточник
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів
Слюсар-ремонтник; електрогазозварник
Код ДК
5122; 7412
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Кухар; кондитер
5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд
Повинен знати:
- кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
- вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
- ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
- правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
- рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
- вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
- вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
- характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
- правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- технічні вимоги безпеки праці;
- правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- правила користування нормативно–технологічними документами.
Повинен уміти
- Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
- Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
- Готувати птицю для варіння та смаження.
- Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
- Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
- Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
- Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
- Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
- Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
- Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.
7412 Кондитер, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
- Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів.
- Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе.
- Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок.
- Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей.
- Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.
Повинен знати:
- асортимент, рецептури, технологію виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок;
- способи і техніку оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила безпеки і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Код ДК
5122; 5123
Термін навчання
1 рік
Форма навчання
денна
Кухар
5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд
Повинен знати:
- кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
- вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
- ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
- правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
- рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
- вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
- вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
- характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
- правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- технічні вимоги безпеки праці;
- правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- правила користування нормативно–технологічними документами.
Повинен уміти
- Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
- Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
- Готувати птицю для варіння та смаження.
- Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
- Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
- Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
- Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
- Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
- Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
- Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.
Код ДК
7133; 7141
Термін навчання
2 роки. Без отримання повної загальної середньої освіти
Форма навчання
Денна
Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр
7133 Штукатур, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час обштукатурювання поверхонь та ремонту штукатурки.
Повинен знати:
- склад та способи приготування декоративних розчинів, розчинів для штукатурки спеціального призначення та бетонів для торкретування;
- види та властивості сповільнювачів та прискорювачів тужавлення;
- властивості розчинів з хімічними домішками (хлористі розчини, розчини з додаванням поташу, хлористого кальцію) та правила користування ними;
- способи виконання поліпшеної штукатурки;
- способи промаячування поверхонь; будову розчинонасосів, цементгармати та форсунок до них;
- будову затиральних машин;
- вимоги до якості штукатурних робіт;
- способи механізованого нанесення розчинів й торкретування поверхонь.
7122 Маляр, кваліфікація – третій розряд
Повинен знати:
- Властивості та технічні характеристики малярних фарб, пігментів, шпаклівок, ґрунтовок, та матеріалів для шпалерних робіт;
- способи підготовки та обробки поверхонь під поліпшене фарбування водними та неводними фарбами;
- способи підготовки поверхонь під покриття лаком;
- вимоги до якості підготовлених поверхонь;
- способи виконання ремонтних робіт на різних поверхнях;
- способи приготування ґрунтувальних та шпаклювальних сумішей;
- способи опорядження швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
- процес виконання шпаклювальних робіт;
- види, будову, призначення машин, механізмів та механізованого інструменту для виконання малярних робіт та правила роботи з ними;
- способи приготування водних та неводних фарб;
- процес простого та поліпшеного фарбування поверхонь ручним способом водними та неводними фарбами;
- способи покриття поверхонь лаками;
- види дефектів водного, неводного фарбування та способи їх усунення;
- основні вимоги до якості фарбування;
- способи приготування клею для шпалерних робіт;
- способи розкроювання шпалер;
- процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
- вимоги до якості шпалерних робіт;
- правила дотримання вимог щодо роботи на підмостках і драбинах; правила пожежної та електричної безпеки;
- правила і норми праці під час виконання робіт.
Повинен уміти:
– виконувати підготовку різних поверхонь під водне і неводне фарбування для поліпшеного фарбування;
– виконувати підготовку поверхонь під покриття лаком;
– виконувати підготовку поверхонь для обклеювання стін шпалерами;
– виконувати шпаклювання швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
– приготовляти шпаклівки;
– приготовляти водні та неводні фарби;
– приготовляти клей для шпалерних робіт;
– виконувати просте та поліпшене фарбування ручним способом водними та неводними фарбами;
– виконувати покриття лаками;
– виконувати фарбування поверхонь ручним фарбопультом;
– виконувати розкроювання шпалер;
– виконувати процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
– виконувати ремонтні малярні та шпалерні роботи.
Код ДК
8211; 7231
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Верстатник широкого профілю
8211 Верстатник широкого профілю, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Обробляє деталі на токарних, фрезерних, свердлильних, копіювальних і шпонкових верстатах за 8-11-м квалітетами (3-4-м класами точності) та на шліфувальних верстатах із застосуванням охолоджувальної рідини за 8-10-м квалітетами (3-м класом точності). Нарізає різьбу з діаметром до 2 мм та понад 24 мм до 42 мм на прохід та в упор на свердлильних верстатах.
- Нарізає зовнішню і внутрішню однозахідну трикутну, прямокутну та трапецеїдальну різьбу різцем, багато різцевими головками.
- Фрезерує прямокутні і радіусні зовнішні і внутрішні поверхні, уступи, пази, канавки, однозахідні різьби, спіралі, зуби шестерень і зубчастих рейок.
- Установлює складні деталі на косинцях, призмах, домкратах, прокладках, лещатах різних конструкцій, на круглих поворотних столах, універсальних ділильних головках з вивіренням за індикатором.
- Підналагоджує свердлильні, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.
- Керує підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги.
- Стропує та ув’язує вантажі для підіймання, переміщення, установлення та складування.
Код ДК
7233; 7212
Термін навчання
1 рік . За кошти юридичних та фізичних осіб.
Форма навчання
денна
Електрогазозварник
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Виконує роботи з розбирання автомобілів.
- Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
- Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
- Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
- Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
- Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
- З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
- Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
- Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.
7212 Електрогазозварник, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки:
- Виконує ручне дугове, плазмове, газове зварювання, автоматичне і напівавтоматичне зварювання простих деталей та конструкцій вузлів з конструкційних сталей, кольорових металів і сплавів та середньої складності деталей, вузлів, конструкцій і трубопроводів із вуглецевих сталей у всіх положеннях шва, крім стельового.
- Виконує кисневе плазмове прямолінійне і криволінійне різання в різних положеннях металів, простих і середньої складності деталей із вуглецевих та легованих сталей, кольорових металів і сплавів за розміткою вручну на переносних, стаціонарних і плазморізальних машинах у всіх положеннях зварного шва.
- Виконує ручне кисневе різання і різання бензорізальними і гасорізальними апаратами на задані розміри з виділенням відходів кольорових металів та зі зберіганням або вирізанням вузлів і частин машин.
- Виконує ручне дугове повітряне стругання простих і середньої складності деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів в різних положеннях.
- Наплавляє раковини та тріщини в деталях, вузлах і відливках середньої складності.
- Виконує попереднє і супроводжувальне підігрівання під час зварювання деталей з додержанням заданого режиму.
- Читає креслення середньої складності деталей, вузлів і конструкцій.
Повинен знати:
- будову електрозварювальних та плазморізальних машин, газозварювальної апаратури, автоматів, напівавтоматів та пдазмотрона, які обслуговує; вимоги до зварного шва та поверхонь після повітряного стругання;
- способи підбирання марок електродів залежно від марок сталей;
- властивості і значення обмазок електродів; будову зварного шва;
- способи їх випробування і види контролю;
- правила підготовки деталей і вузлів під зварювання та заварювання;
- правила підбирання режиму нагрівання металу залежно від марки металу та його товщини;
- причини виникнення внутрішніх напруг та деформацій у виробах, які зварює, і заходи щодо їх запобігання;
- основні технологічні прийоми зварювання і наплавлення деталей із різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів, режим різання та витрачання газів під час кисневого та газоелектричного різання.
Код ДК
7122; 7132
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Муляр; лицювальник-плиточник
7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.
Повинен знати:
- способи кладки стін середньої складності;
- способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
- способи кладки стін полегшених конструкцій;
- способи кладки із склоблоків;
- способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
- армування цегляних стін та перегородок;
- способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.
7132 Лицювальник-плиточник, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними та іншими плитками.
Повинен знати:
- способи розбивання, провішування та промаячування горизонтальних та вертикальних поверхонь;
- способи установлювання та кріплення фасонних плиток;
- правила ремонту підлог та заміни облицьовувальних плиток;
- способи облицьовування поверхонь натуральними матеріалами.
Код ДК
7231
Термін навчання
1 рік. За кошти юридичних та фізичних осіб.
Форма навчання
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Виконує роботи з розбирання автомобілів.
- Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
- Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
- Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
- Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
- Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
- З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
- Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
- Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.
Код ДК
7233
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Слюсар-ремонтник; електрогазозварник
7233 Слюсар-ремонтник, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складності вузли та механізми устаткування, агрегатів і машин.
- Ремонтує, регулює та випробовує середньої складності устаткування, агрегати і машини, а також складне під керівництвом слюсаря вищої кваліфікації.
- Виконує слюсарне оброблення деталей за 11-12-м квалітетами (4-5-м класами точності).
- Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матеріалів та феросиліцію.
- Розбирає, складає та ущільнює фаолітову та керамічну апаратуру і комунікації.
- Виготовляє пристрої середньої складності для ремонту і складання.
- Виконує такелажні роботи під час переміщення вантажів за допомогою простих вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
Повинен знати:
- будову устаткування, яке ремонтує;
- призначення та взаємодію основних вузлів і механізмів;
- технологічну послідовність розбирання, ремонту і складання устаткування, агрегатів і машин;
- технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів;
- основні властивості матеріалів, які обробляє;
- будову універсальних пристроїв та середньої складності контрольно-вимірювального інструменту;
- допуски і посадки, квалітети і параметри шорсткості;
- правила стропування, підіймання, переміщення вантажів;
- правила експлуатації вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
Кухар; кондитер на базі класів
Код ДК
5122; 7412
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Кухар; кондитер
5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд
Повинен знати:
- кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
- вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
- ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
- правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
- рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
- вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
- вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
- характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
- правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- технічні вимоги безпеки праці;
- правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- правила користування нормативно–технологічними документами.
Повинен уміти
- Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
- Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
- Готувати птицю для варіння та смаження.
- Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
- Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
- Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
- Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
- Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
- Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
- Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.
7412 Кондитер, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
- Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів.
- Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе.
- Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок.
- Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей.
- Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.
Повинен знати:
- асортимент, рецептури, технологію виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок;
- способи і техніку оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- правила безпеки і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кухар на базі класів
Код ДК
5122; 5123
Термін навчання
1 рік
Форма навчання
денна
Кухар
5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд
Повинен знати:
- кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
- вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
- порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
- ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
- правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
- рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
- вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
- вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
- характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
- правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
- технічні вимоги безпеки праці;
- правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
- правила користування нормативно–технологічними документами.
Повинен уміти
- Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
- Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
- Готувати птицю для варіння та смаження.
- Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
- Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
- Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
- Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
- Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
- Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
- Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.
Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр на базі класів
Код ДК
7133; 7141
Термін навчання
2 роки. Без отримання повної загальної середньої освіти
Форма навчання
Денна
Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр
7133 Штукатур, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час обштукатурювання поверхонь та ремонту штукатурки.
Повинен знати:
- склад та способи приготування декоративних розчинів, розчинів для штукатурки спеціального призначення та бетонів для торкретування;
- види та властивості сповільнювачів та прискорювачів тужавлення;
- властивості розчинів з хімічними домішками (хлористі розчини, розчини з додаванням поташу, хлористого кальцію) та правила користування ними;
- способи виконання поліпшеної штукатурки;
- способи промаячування поверхонь; будову розчинонасосів, цементгармати та форсунок до них;
- будову затиральних машин;
- вимоги до якості штукатурних робіт;
- способи механізованого нанесення розчинів й торкретування поверхонь.
7122 Маляр, кваліфікація – третій розряд
Повинен знати:
- Властивості та технічні характеристики малярних фарб, пігментів, шпаклівок, ґрунтовок, та матеріалів для шпалерних робіт;
- способи підготовки та обробки поверхонь під поліпшене фарбування водними та неводними фарбами;
- способи підготовки поверхонь під покриття лаком;
- вимоги до якості підготовлених поверхонь;
- способи виконання ремонтних робіт на різних поверхнях;
- способи приготування ґрунтувальних та шпаклювальних сумішей;
- способи опорядження швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
- процес виконання шпаклювальних робіт;
- види, будову, призначення машин, механізмів та механізованого інструменту для виконання малярних робіт та правила роботи з ними;
- способи приготування водних та неводних фарб;
- процес простого та поліпшеного фарбування поверхонь ручним способом водними та неводними фарбами;
- способи покриття поверхонь лаками;
- види дефектів водного, неводного фарбування та способи їх усунення;
- основні вимоги до якості фарбування;
- способи приготування клею для шпалерних робіт;
- способи розкроювання шпалер;
- процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
- вимоги до якості шпалерних робіт;
- правила дотримання вимог щодо роботи на підмостках і драбинах; правила пожежної та електричної безпеки;
- правила і норми праці під час виконання робіт.
Повинен уміти:
– виконувати підготовку різних поверхонь під водне і неводне фарбування для поліпшеного фарбування;
– виконувати підготовку поверхонь під покриття лаком;
– виконувати підготовку поверхонь для обклеювання стін шпалерами;
– виконувати шпаклювання швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
– приготовляти шпаклівки;
– приготовляти водні та неводні фарби;
– приготовляти клей для шпалерних робіт;
– виконувати просте та поліпшене фарбування ручним способом водними та неводними фарбами;
– виконувати покриття лаками;
– виконувати фарбування поверхонь ручним фарбопультом;
– виконувати розкроювання шпалер;
– виконувати процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
– виконувати ремонтні малярні та шпалерні роботи.
Верстатник широкого профілю на базі класів
Код ДК
8211; 7231
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Верстатник широкого профілю
8211 Верстатник широкого профілю, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Обробляє деталі на токарних, фрезерних, свердлильних, копіювальних і шпонкових верстатах за 8-11-м квалітетами (3-4-м класами точності) та на шліфувальних верстатах із застосуванням охолоджувальної рідини за 8-10-м квалітетами (3-м класом точності). Нарізає різьбу з діаметром до 2 мм та понад 24 мм до 42 мм на прохід та в упор на свердлильних верстатах.
- Нарізає зовнішню і внутрішню однозахідну трикутну, прямокутну та трапецеїдальну різьбу різцем, багато різцевими головками.
- Фрезерує прямокутні і радіусні зовнішні і внутрішні поверхні, уступи, пази, канавки, однозахідні різьби, спіралі, зуби шестерень і зубчастих рейок.
- Установлює складні деталі на косинцях, призмах, домкратах, прокладках, лещатах різних конструкцій, на круглих поворотних столах, універсальних ділильних головках з вивіренням за індикатором.
- Підналагоджує свердлильні, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.
- Керує підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги.
- Стропує та ув’язує вантажі для підіймання, переміщення, установлення та складування.
Електрогазозварник на базі класів
Код ДК
7233; 7212
Термін навчання
1 рік . За кошти юридичних та фізичних осіб.
Форма навчання
денна
Електрогазозварник
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Виконує роботи з розбирання автомобілів.
- Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
- Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
- Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
- Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
- Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
- З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
- Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
- Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.
7212 Електрогазозварник, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки:
- Виконує ручне дугове, плазмове, газове зварювання, автоматичне і напівавтоматичне зварювання простих деталей та конструкцій вузлів з конструкційних сталей, кольорових металів і сплавів та середньої складності деталей, вузлів, конструкцій і трубопроводів із вуглецевих сталей у всіх положеннях шва, крім стельового.
- Виконує кисневе плазмове прямолінійне і криволінійне різання в різних положеннях металів, простих і середньої складності деталей із вуглецевих та легованих сталей, кольорових металів і сплавів за розміткою вручну на переносних, стаціонарних і плазморізальних машинах у всіх положеннях зварного шва.
- Виконує ручне кисневе різання і різання бензорізальними і гасорізальними апаратами на задані розміри з виділенням відходів кольорових металів та зі зберіганням або вирізанням вузлів і частин машин.
- Виконує ручне дугове повітряне стругання простих і середньої складності деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів в різних положеннях.
- Наплавляє раковини та тріщини в деталях, вузлах і відливках середньої складності.
- Виконує попереднє і супроводжувальне підігрівання під час зварювання деталей з додержанням заданого режиму.
- Читає креслення середньої складності деталей, вузлів і конструкцій.
Повинен знати:
- будову електрозварювальних та плазморізальних машин, газозварювальної апаратури, автоматів, напівавтоматів та пдазмотрона, які обслуговує; вимоги до зварного шва та поверхонь після повітряного стругання;
- способи підбирання марок електродів залежно від марок сталей;
- властивості і значення обмазок електродів; будову зварного шва;
- способи їх випробування і види контролю;
- правила підготовки деталей і вузлів під зварювання та заварювання;
- правила підбирання режиму нагрівання металу залежно від марки металу та його товщини;
- причини виникнення внутрішніх напруг та деформацій у виробах, які зварює, і заходи щодо їх запобігання;
- основні технологічні прийоми зварювання і наплавлення деталей із різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів, режим різання та витрачання газів під час кисневого та газоелектричного різання.
Муляр; лицювальник-плиточник на базі класів
Код ДК
7122; 7132
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Муляр; лицювальник-плиточник
7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.
Повинен знати:
- способи кладки стін середньої складності;
- способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
- способи кладки стін полегшених конструкцій;
- способи кладки із склоблоків;
- способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
- армування цегляних стін та перегородок;
- способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.
7132 Лицювальник-плиточник, кваліфікація – четвертий розряд
Завдання та обов’язки
Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними та іншими плитками.
Повинен знати:
- способи розбивання, провішування та промаячування горизонтальних та вертикальних поверхонь;
- способи установлювання та кріплення фасонних плиток;
- правила ремонту підлог та заміни облицьовувальних плиток;
- способи облицьовування поверхонь натуральними матеріалами.
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів на базі класів
Код ДК
7231
Термін навчання
1 рік. За кошти юридичних та фізичних осіб.
Форма навчання
Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів
7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Виконує роботи з розбирання автомобілів.
- Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
- Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
- Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
- Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
- Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
- З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
- Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
- Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.
Слюсар-ремонтник; електрогазозварник на базі класів
Код ДК
7233
Термін навчання
3 роки
Форма навчання
денна
Слюсар-ремонтник; електрогазозварник
7233 Слюсар-ремонтник, кваліфікація – третій розряд
Завдання та обов’язки
- Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складності вузли та механізми устаткування, агрегатів і машин.
- Ремонтує, регулює та випробовує середньої складності устаткування, агрегати і машини, а також складне під керівництвом слюсаря вищої кваліфікації.
- Виконує слюсарне оброблення деталей за 11-12-м квалітетами (4-5-м класами точності).
- Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матеріалів та феросиліцію.
- Розбирає, складає та ущільнює фаолітову та керамічну апаратуру і комунікації.
- Виготовляє пристрої середньої складності для ремонту і складання.
- Виконує такелажні роботи під час переміщення вантажів за допомогою простих вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
Повинен знати:
- будову устаткування, яке ремонтує;
- призначення та взаємодію основних вузлів і механізмів;
- технологічну послідовність розбирання, ремонту і складання устаткування, агрегатів і машин;
- технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів;
- основні властивості матеріалів, які обробляє;
- будову універсальних пристроїв та середньої складності контрольно-вимірювального інструменту;
- допуски і посадки, квалітети і параметри шорсткості;
- правила стропування, підіймання, переміщення вантажів;
- правила експлуатації вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.
Можливо вас зацікавить