ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "СМІЛЯНСЬКИЙ ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ І ПЕРЕПІДГОТОВКИ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ"
запрошує на навчання за такими спеціальностями

На базі 9 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть

На базі 11 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть

Підвищення кваліфікації, перепідготовка та інше

№ П.П. Назва професій Тривалiсть Вартість Вид професійної підготовки
1 Муляр 3 розряд - 19 тижнів 9300,00 Професійне (професійно-технічне навчання)
2 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 3 розряд - 20 тижнів 9500,00 Первинна професійна підготовка; професійно-технічне навчання
3 Кухар 3 розряд - 22 тижні 11270,00 Первинна професійна підготовка; професійно-технічне навчання
4 Верстатник широкого профілю 2 розряд - 34 тижні; 3 розряд - 16 тижнів; 4 розряд - 11 тижнів 2 розряд - 19000,00; 3 розряд - 8110,00; 4 розряд - 5470,00 Професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників
5 Штукатур 3 розряд - 17 тижнів 8220,00 перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників
6 Електрозварник ручного зварювання 2 розряд - 22 тижні 10500,00 Перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників
7 Швачка 2 розряд - 14 тижнів 6745,00 перепідготовка робітників; професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників
8 Кондитер 3 розряд - 27 тижнів 14050,00 Професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації робітників

Професії

Код ДК

5122; 7412

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Кухар; кондитер

5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд

Повинен знати:

  • кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  • ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  • вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  • правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • технічні вимоги безпеки праці;
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  • правила користування нормативно–технологічними документами.

 Повинен уміти

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
  • Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
  • Готувати птицю для варіння та смаження.
  • Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  • Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

7412 Кондитер, кваліфікація – четвертий розряд

Завдання та обов’язки

  • Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів.
  • Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе.
  • Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок.
  • Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей.
  • Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.

Повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію  виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок;
  • способи і техніку  оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів,  їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила безпеки  і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Код ДК

5122; 5123

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

денна

Кухар

5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд

Повинен знати:

  • кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  • ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  • вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  • правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • технічні вимоги безпеки праці;
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  • правила користування нормативно–технологічними документами.

Повинен уміти

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
  • Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
  • Готувати птицю для варіння та смаження.
  • Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  • Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

Код ДК

7133; 7141

Термін навчання

2 роки. Без отримання повної загальної середньої освіти

Форма навчання

Денна

Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр

7133 Штукатур, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час обштукатурювання поверхонь та ремонту штукатурки.

Повинен знати:

  • склад та способи приготування декоративних розчинів, розчинів для штукатурки спеціального призначення та бетонів для торкретування;
  • види та властивості сповільнювачів та прискорювачів тужавлення;
  • властивості розчинів з хімічними домішками (хлористі розчини, розчини з додаванням поташу, хлористого кальцію) та правила користування ними;
  • способи виконання поліпшеної штукатурки;
  • способи промаячування поверхонь; будову розчинонасосів, цементгармати та форсунок до них;
  • будову затиральних машин;
  • вимоги до якості штукатурних робіт;
  • способи механізованого нанесення розчинів й торкретування поверхонь.

 

7122 Маляр, кваліфікація – третій розряд

Повинен знати:   

  • Властивості та технічні характеристики малярних фарб, пігментів, шпаклівок, ґрунтовок, та матеріалів для шпалерних робіт;
  • способи підготовки та обробки поверхонь під поліпшене фарбування водними та неводними фарбами;
  • способи підготовки поверхонь під покриття лаком;
  • вимоги до якості підготовлених поверхонь;
  • способи виконання ремонтних робіт на різних поверхнях;
  • способи приготування ґрунтувальних та  шпаклювальних сумішей;
  • способи опорядження швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
  • процес виконання шпаклювальних робіт;
  • види, будову, призначення машин, механізмів та механізованого інструменту для виконання малярних робіт та правила роботи з ними;
  • способи приготування водних та неводних фарб;
  • процес простого та поліпшеного фарбування поверхонь ручним способом водними та неводними фарбами;
  • способи покриття поверхонь лаками;
  • види дефектів водного, неводного фарбування та способи їх усунення;
  • основні вимоги до якості фарбування;
  • способи приготування клею для шпалерних робіт;
  • способи розкроювання шпалер;
  • процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
  • вимоги до якості шпалерних робіт;
  • правила дотримання вимог щодо роботи на підмостках і драбинах; правила пожежної та електричної безпеки;
  • правила і норми праці під час виконання робіт.

Повинен уміти:

– виконувати підготовку різних поверхонь під водне і неводне фарбування для поліпшеного фарбування;

– виконувати підготовку поверхонь під покриття лаком;

– виконувати підготовку поверхонь для обклеювання стін шпалерами;

– виконувати шпаклювання швів, кутів і примикань   у гіпсокартонних обшивках;

– приготовляти шпаклівки;

– приготовляти водні та неводні фарби;

– приготовляти клей для шпалерних робіт;

– виконувати просте та поліпшене фарбування ручним способом  водними та неводними фарбами;

– виконувати покриття лаками;

– виконувати фарбування поверхонь ручним фарбопультом;

– виконувати розкроювання шпалер;

– виконувати процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;

– виконувати  ремонтні малярні та шпалерні роботи.

Код ДК

8211; 7231

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Верстатник широкого профілю

8211 Верстатник широкого профілю, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Обробляє деталі на токарних, фрезерних, свердлильних, копіювальних і шпонкових верстатах за 8-11-м квалітетами (3-4-м класами точності) та на шліфувальних верстатах із застосуванням охолоджувальної рідини за 8-10-м квалітетами (3-м класом точності). Нарізає різьбу з діаметром до 2 мм та понад 24 мм до 42 мм на прохід та в упор на свердлильних верстатах.
  • Нарізає зовнішню і внутрішню однозахідну трикутну, прямокутну та трапецеїдальну різьбу різцем, багато різцевими головками.
  • Фрезерує прямокутні і радіусні зовнішні і внутрішні поверхні, уступи, пази, канавки, однозахідні різьби, спіралі, зуби шестерень і зубчастих рейок.
  • Установлює складні деталі на косинцях, призмах, домкратах, прокладках, лещатах різних конструкцій, на круглих поворотних столах, універсальних ділильних головках з вивіренням за індикатором.
  • Підналагоджує свердлильні, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.
  • Керує підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги.
  • Стропує та ув’язує вантажі для підіймання, переміщення, установлення та складування.

Код ДК

7233; 7212

Термін навчання

1 рік . За кошти юридичних та фізичних осіб.

Форма навчання

денна

Електрогазозварник

7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Виконує роботи з розбирання автомобілів.
  • Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
  • Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
  • Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
  • Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
  • Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
  • З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
  • Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
  • Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.

7212 Електрогазозварник, кваліфікація – третій розряд

                                                         

Завдання та обов’язки:

  • Виконує ручне дугове, плазмове, газове зварювання,  автоматичне  і  напівавтоматичне  зварювання  простих деталей та конструкцій вузлів з конструкційних сталей,  кольорових металів  і  сплавів  та  середньої складності деталей, вузлів, конструкцій і трубопроводів із вуглецевих сталей у всіх положеннях шва, крім стельового.
  • Виконує кисневе плазмове прямолінійне  і криволінійне  різання  в  різних  положеннях металів,  простих  і середньої складності деталей із вуглецевих  та  легованих  сталей, кольорових  металів і сплавів за розміткою вручну на переносних, стаціонарних і плазморізальних машинах у всіх положеннях  зварного шва.
  • Виконує  ручне  кисневе різання і різання бензорізальними і гасорізальними апаратами на задані розміри з виділенням  відходів кольорових металів та зі зберіганням або вирізанням вузлів і частин машин.
  • Виконує ручне дугове повітряне стругання простих і середньої складності деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів в різних положеннях.
  • Наплавляє раковини та тріщини в деталях, вузлах і відливках середньої  складності.
  • Виконує попереднє і супроводжувальне підігрівання під час зварювання деталей з додержанням заданого режиму.
  • Читає креслення середньої складності деталей, вузлів і конструкцій.

Повинен знати:

  • будову електрозварювальних та плазморізальних машин, газозварювальної апаратури, автоматів, напівавтоматів та пдазмотрона, які обслуговує; вимоги до зварного шва та поверхонь після  повітряного стругання;
  • способи підбирання марок електродів залежно  від  марок  сталей;
  • властивості і значення обмазок електродів; будову зварного шва;
  • способи їх випробування і види контролю;
  • правила підготовки деталей і вузлів під  зварювання  та заварювання;
  • правила підбирання режиму нагрівання металу залежно від марки металу та його товщини;
  • причини виникнення внутрішніх напруг та деформацій у виробах, які зварює, і заходи щодо їх запобігання;
  • основні технологічні прийоми зварювання і наплавлення деталей  із різних сталей, чавуну,  кольорових металів і сплавів, режим різання  та  витрачання  газів   під   час   кисневого   та газоелектричного різання.

Код ДК

7122; 7132

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Муляр; лицювальник-плиточник

7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд 

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.

Повинен знати:

  • способи кладки стін середньої складності;
  • способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
  • способи кладки стін полегшених конструкцій;
  • способи кладки із склоблоків;
  • способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
  • армування цегляних стін та перегородок;
  • способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.

7132 Лицювальник-плиточник, кваліфікація – четвертий розряд

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними та іншими плитками.

Повинен знати:

  • способи розбивання, провішування та промаячування горизонтальних та вертикальних поверхонь;
  • способи установлювання та кріплення фасонних плиток;
  • правила ремонту підлог та заміни облицьовувальних плиток;
  • способи облицьовування поверхонь натуральними матеріалами.

Код ДК

7231

Термін навчання

1 рік. За кошти юридичних та фізичних осіб.

Форма навчання

Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Виконує роботи з розбирання автомобілів.
  • Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
  • Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
  • Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
  • Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
  • Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
  • З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
  • Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
  • Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.

 

 

 

Код ДК

7233

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Слюсар-ремонтник; електрогазозварник

7233 Слюсар-ремонтник, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складності вузли та механізми устаткування, агрегатів і машин.
  • Ремонтує, регулює та випробовує середньої складності устаткування, агрегати і машини, а також складне під керівництвом слюсаря вищої кваліфікації.
  • Виконує слюсарне оброблення деталей за 11-12-м квалітетами (4-5-м класами точності).
  • Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матеріалів та феросиліцію.
  • Розбирає, складає та ущільнює фаолітову та керамічну апаратуру і комунікації.
  • Виготовляє пристрої середньої складності для ремонту і складання.
  • Виконує такелажні роботи під час переміщення вантажів за допомогою простих вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.

Повинен знати:

  • будову устаткування, яке ремонтує;
  • призначення та взаємодію основних вузлів і механізмів;
  • технологічну послідовність розбирання, ремонту і складання устаткування, агрегатів і машин;
  • технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів;
  • основні властивості матеріалів, які обробляє;
  • будову універсальних пристроїв та середньої складності контрольно-вимірювального інструменту;
  • допуски і посадки, квалітети і параметри шорсткості;
  • правила стропування, підіймання, переміщення вантажів;
  • правила експлуатації вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.

 

Кухар; кондитер на базі класів

Код ДК

5122; 7412

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Кухар; кондитер

5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд

Повинен знати:

  • кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  • ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  • вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  • правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • технічні вимоги безпеки праці;
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  • правила користування нормативно–технологічними документами.

 Повинен уміти

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
  • Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
  • Готувати птицю для варіння та смаження.
  • Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  • Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

7412 Кондитер, кваліфікація – четвертий розряд

Завдання та обов’язки

  • Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого гатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів.
  • Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе.
  • Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок.
  • Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей.
  • Візуально перевіряє суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.

Повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію  виготовляння різноманітних кондитерських виробів, в т.ч. складних видів тортів і тістечок;
  • способи і техніку  оздоблення кремами, глазуррю, шоколадом;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, посуду ваговимірювальних приладів,  їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила безпеки  і охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Правила прийому Документи до вступу

Кухар на базі класів

Код ДК

5122; 5123

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

денна

Кухар

5122 Кухар, кваліфікація – четвертий розряд

Повинен знати:

  • кулінарне призначення риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів;
  • вимоги до якості, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання;
  • порядок обробки риб осетрових порід, морепродуктів;
  • ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід;
  • правила виготовлення натуральних напівфабрикатів і січеної маси з риби, яловичини, свинини, баранини;
  • рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки;
  • вимоги до їх якості, терміни та умови їх зберігання, відпуску; рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів української кухні, оформлення та реалізацію готових страв і кулінарних виробів;
  • вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів;
  • характеристику різних видів столового посуду, правила підбору посуду та подачі різних груп страв;
  • правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • технічні вимоги безпеки праці;
  • правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
  • правила користування нормативно–технологічними документами.

Повинен уміти

  • Виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини.
  • Здійснювати підготовку риби осетрових порід до теплової обробки.
  • Готувати птицю для варіння та смаження.
  • Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки.
  • Виготовляти холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці тощо.
  • Варити бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні).
  • Готувати різні види пасерування та соусів на бульйонах, молоці, сметані.
  • Готувати другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо).
  • Готувати гарячі та холодні напої, солодкі страви.
  • Готувати прісне здобне, дріжджове тісто, формувати та випікати з нього вироби. Видавати виготовлені страви.

Правила прийому Документи до вступу

Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр на базі класів

Код ДК

7133; 7141

Термін навчання

2 роки. Без отримання повної загальної середньої освіти

Форма навчання

Денна

Штукатур; лицювальник-плиточник; маляр

7133 Штукатур, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час обштукатурювання поверхонь та ремонту штукатурки.

Повинен знати:

  • склад та способи приготування декоративних розчинів, розчинів для штукатурки спеціального призначення та бетонів для торкретування;
  • види та властивості сповільнювачів та прискорювачів тужавлення;
  • властивості розчинів з хімічними домішками (хлористі розчини, розчини з додаванням поташу, хлористого кальцію) та правила користування ними;
  • способи виконання поліпшеної штукатурки;
  • способи промаячування поверхонь; будову розчинонасосів, цементгармати та форсунок до них;
  • будову затиральних машин;
  • вимоги до якості штукатурних робіт;
  • способи механізованого нанесення розчинів й торкретування поверхонь.

 

7122 Маляр, кваліфікація – третій розряд

Повинен знати:   

  • Властивості та технічні характеристики малярних фарб, пігментів, шпаклівок, ґрунтовок, та матеріалів для шпалерних робіт;
  • способи підготовки та обробки поверхонь під поліпшене фарбування водними та неводними фарбами;
  • способи підготовки поверхонь під покриття лаком;
  • вимоги до якості підготовлених поверхонь;
  • способи виконання ремонтних робіт на різних поверхнях;
  • способи приготування ґрунтувальних та  шпаклювальних сумішей;
  • способи опорядження швів, кутів і примикань у гіпсокартонних обшивках;
  • процес виконання шпаклювальних робіт;
  • види, будову, призначення машин, механізмів та механізованого інструменту для виконання малярних робіт та правила роботи з ними;
  • способи приготування водних та неводних фарб;
  • процес простого та поліпшеного фарбування поверхонь ручним способом водними та неводними фарбами;
  • способи покриття поверхонь лаками;
  • види дефектів водного, неводного фарбування та способи їх усунення;
  • основні вимоги до якості фарбування;
  • способи приготування клею для шпалерних робіт;
  • способи розкроювання шпалер;
  • процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;
  • вимоги до якості шпалерних робіт;
  • правила дотримання вимог щодо роботи на підмостках і драбинах; правила пожежної та електричної безпеки;
  • правила і норми праці під час виконання робіт.

Повинен уміти:

– виконувати підготовку різних поверхонь під водне і неводне фарбування для поліпшеного фарбування;

– виконувати підготовку поверхонь під покриття лаком;

– виконувати підготовку поверхонь для обклеювання стін шпалерами;

– виконувати шпаклювання швів, кутів і примикань   у гіпсокартонних обшивках;

– приготовляти шпаклівки;

– приготовляти водні та неводні фарби;

– приготовляти клей для шпалерних робіт;

– виконувати просте та поліпшене фарбування ручним способом  водними та неводними фарбами;

– виконувати покриття лаками;

– виконувати фарбування поверхонь ручним фарбопультом;

– виконувати розкроювання шпалер;

– виконувати процес обклеювання стін паперовими, вініловими та флізеліновими шпалерами;

– виконувати  ремонтні малярні та шпалерні роботи.

Правила прийому Документи до вступу

Верстатник широкого профілю на базі класів

Код ДК

8211; 7231

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Верстатник широкого профілю

8211 Верстатник широкого профілю, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Обробляє деталі на токарних, фрезерних, свердлильних, копіювальних і шпонкових верстатах за 8-11-м квалітетами (3-4-м класами точності) та на шліфувальних верстатах із застосуванням охолоджувальної рідини за 8-10-м квалітетами (3-м класом точності). Нарізає різьбу з діаметром до 2 мм та понад 24 мм до 42 мм на прохід та в упор на свердлильних верстатах.
  • Нарізає зовнішню і внутрішню однозахідну трикутну, прямокутну та трапецеїдальну різьбу різцем, багато різцевими головками.
  • Фрезерує прямокутні і радіусні зовнішні і внутрішні поверхні, уступи, пази, канавки, однозахідні різьби, спіралі, зуби шестерень і зубчастих рейок.
  • Установлює складні деталі на косинцях, призмах, домкратах, прокладках, лещатах різних конструкцій, на круглих поворотних столах, універсальних ділильних головках з вивіренням за індикатором.
  • Підналагоджує свердлильні, токарні, фрезерні та шліфувальні верстати.
  • Керує підіймально-транспортним устаткуванням з підлоги.
  • Стропує та ув’язує вантажі для підіймання, переміщення, установлення та складування.

Правила прийому Документи до вступу

Електрогазозварник на базі класів

Код ДК

7233; 7212

Термін навчання

1 рік . За кошти юридичних та фізичних осіб.

Форма навчання

денна

Електрогазозварник

7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Виконує роботи з розбирання автомобілів.
  • Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
  • Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
  • Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
  • Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
  • Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
  • З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
  • Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
  • Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.

7212 Електрогазозварник, кваліфікація – третій розряд

                                                         

Завдання та обов’язки:

  • Виконує ручне дугове, плазмове, газове зварювання,  автоматичне  і  напівавтоматичне  зварювання  простих деталей та конструкцій вузлів з конструкційних сталей,  кольорових металів  і  сплавів  та  середньої складності деталей, вузлів, конструкцій і трубопроводів із вуглецевих сталей у всіх положеннях шва, крім стельового.
  • Виконує кисневе плазмове прямолінійне  і криволінійне  різання  в  різних  положеннях металів,  простих  і середньої складності деталей із вуглецевих  та  легованих  сталей, кольорових  металів і сплавів за розміткою вручну на переносних, стаціонарних і плазморізальних машинах у всіх положеннях  зварного шва.
  • Виконує  ручне  кисневе різання і різання бензорізальними і гасорізальними апаратами на задані розміри з виділенням  відходів кольорових металів та зі зберіганням або вирізанням вузлів і частин машин.
  • Виконує ручне дугове повітряне стругання простих і середньої складності деталей з різних сталей, чавуну, кольорових металів і сплавів в різних положеннях.
  • Наплавляє раковини та тріщини в деталях, вузлах і відливках середньої  складності.
  • Виконує попереднє і супроводжувальне підігрівання під час зварювання деталей з додержанням заданого режиму.
  • Читає креслення середньої складності деталей, вузлів і конструкцій.

Повинен знати:

  • будову електрозварювальних та плазморізальних машин, газозварювальної апаратури, автоматів, напівавтоматів та пдазмотрона, які обслуговує; вимоги до зварного шва та поверхонь після  повітряного стругання;
  • способи підбирання марок електродів залежно  від  марок  сталей;
  • властивості і значення обмазок електродів; будову зварного шва;
  • способи їх випробування і види контролю;
  • правила підготовки деталей і вузлів під  зварювання  та заварювання;
  • правила підбирання режиму нагрівання металу залежно від марки металу та його товщини;
  • причини виникнення внутрішніх напруг та деформацій у виробах, які зварює, і заходи щодо їх запобігання;
  • основні технологічні прийоми зварювання і наплавлення деталей  із різних сталей, чавуну,  кольорових металів і сплавів, режим різання  та  витрачання  газів   під   час   кисневого   та газоелектричного різання.

Правила прийому Документи до вступу

Муляр; лицювальник-плиточник на базі класів

Код ДК

7122; 7132

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Муляр; лицювальник-плиточник

7122 Муляр, кваліфікація – четвертий розряд 

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час кладки та ремонту кам’яних конструкцій будов, мостів, промислових та гідротехнічних споруд.

Повинен знати:

  • способи кладки стін середньої складності;
  • способи кладки стін простої складності з одночасним облицюванням;
  • способи кладки стін полегшених конструкцій;
  • способи кладки із склоблоків;
  • способи монтажу збірних елементів та деталей середньої маси;
  • армування цегляних стін та перегородок;
  • способи стропування та закріплювання елементів, що монтуються.

7132 Лицювальник-плиточник, кваліфікація – четвертий розряд

Завдання та обов’язки

Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними та іншими плитками.

Повинен знати:

  • способи розбивання, провішування та промаячування горизонтальних та вертикальних поверхонь;
  • способи установлювання та кріплення фасонних плиток;
  • правила ремонту підлог та заміни облицьовувальних плиток;
  • способи облицьовування поверхонь натуральними матеріалами.

Правила прийому Документи до вступу

Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів на базі класів

Код ДК

7231

Термін навчання

1 рік. За кошти юридичних та фізичних осіб.

Форма навчання

Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

7231 Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Виконує роботи з розбирання автомобілів.
  • Ремонтує, складає вантажні, легкові автомобілі.
  • Визначає і усуває несправності у роботі складових одиниць та агрегатів автомобілів.
  • Ремонтує, складає, регулює та випробовує складові одиниці та агрегати середньої складності із заміною окремих частин і деталей.
  • Виконує кріпильні роботи відповідальних різьбових з’єднань при технічному обслуговуванні із заміною зношених деталей.
  • Виявляє несправності електроустаткування автомобіля (обриви, окиснення, розтріскування ізоляції проводів).
  • З’єднує та паяє проводи з приладами і агрегатами електроустаткування.
  • Виконує слюсарну обробку деталей по 11-12 квалітетах із застосуванням універсального обладнання.
  • Ремонтує і встановлює складні агрегати і складові одиниці під керівництвом слюсаря більш високої кваліфікації.

 

 

 

Правила прийому Документи до вступу

Слюсар-ремонтник; електрогазозварник на базі класів

Код ДК

7233

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

денна

Слюсар-ремонтник; електрогазозварник

7233 Слюсар-ремонтник, кваліфікація – третій розряд

Завдання та обов’язки

  • Розбирає, ремонтує, складає та випробовує середньої складності вузли та механізми устаткування, агрегатів і машин.
  • Ремонтує, регулює та випробовує середньої складності устаткування, агрегати і машини, а також складне під керівництвом слюсаря вищої кваліфікації.
  • Виконує слюсарне оброблення деталей за 11-12-м квалітетами (4-5-м класами точності).
  • Ремонтує футероване устаткування та устаткування, яке виготовлене з захисних матеріалів та феросиліцію.
  • Розбирає, складає та ущільнює фаолітову та керамічну апаратуру і комунікації.
  • Виготовляє пристрої середньої складності для ремонту і складання.
  • Виконує такелажні роботи під час переміщення вантажів за допомогою простих вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.

Повинен знати:

  • будову устаткування, яке ремонтує;
  • призначення та взаємодію основних вузлів і механізмів;
  • технологічну послідовність розбирання, ремонту і складання устаткування, агрегатів і машин;
  • технічні умови на випробування, регулювання та приймання вузлів та механізмів;
  • основні властивості матеріалів, які обробляє;
  • будову універсальних пристроїв та середньої складності контрольно-вимірювального інструменту;
  • допуски і посадки, квалітети і параметри шорсткості;
  • правила стропування, підіймання, переміщення вантажів;
  • правила експлуатації вантажопідіймальних засобів і механізмів, якими керують з підлоги.

 

Правила прийому Документи до вступу